Kimyasal Dozaj Sistemleri



Kimyasal Dozaj Sistemleri

Klor, eskiden beri en yaygın kullanılan dezenfektandır. Yaygın kullanımında klorun ucuz bir dezenfeksiyon sistemi olmasının yanı sıra, kalıcı etkiye sahip olması da önemli bir etkendir. Klor, suya karıştırıldığı anda, suyun içindeki bazı organik maddeler ve ağır metallerle reaksiyona geçer. Tüm reaksiyonlar meydana geldikten sonra, 0.5 mg/lt serbest bakiye klorun suda bırakılması, nihai kullanım noktasına kadar mikroorganizma faaliyetleri önleyecektir.

Kimyasal dozaj üniteleri endüstrinin bir çok alanında (içme ve kullanma suyu arıtımı, gıda sanayi,kozmetik sanayi, ısıtma ve soğutma sistemleri, kimya endüstrisi, deri sanayi …vb.) çok farklı kimyasalların dozlanması amacıyla kullanılmaktadır. Genel anlamda, arıtma sektöründe kullanılan dozaj ünitelerinin temel amacı, su kalitesinin istenilen seviyelere getirilmesidir.

Sıvı Klor İçin Dozaj Hesaplamak

Seko Pr1 Dozaj PompasıBir dozaj pompası kullanılarak dozajlama yapılması düşünülen bir yerde dikkate alınacak değerler şunlardır.

A: Dozaj pompasından çıkacak miktar
B :mg/lt klor/su dozajı
C: Suyun debisi
D: Klorun yoğunluğu

Buna göre örnek olarak;

1 mg/lt klor dozu için 100 m3/saatlik debideki suya 20 gr/lt yoğunluktaki klor dozajının hesabı için aşağıdaki formül kullanılır.
A = (B * C) / D
A = (1 * 100) /20
A = 5 lt/saat

Dozaj Pompalar ekseriyetle ı hareketini Hidrofor sistemine bağlı olarak yürütür hidrofor çalıştıkça dozaj pompaları da birlikte çalışır

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ekonomizer Kullanımında Enerji Geri Kazanımı

Kazan Verimi ve Verimliliği Etkileyen Faktörler

Buhar Kazanı Elemanları